+90 (212) 234 87 12
+90 (532) 245 56 38

Safran Hasadı : Safranbolu ve Köyleri

19 Ekim Cumartesi 2019

SAFRAN HASADI, SAFRANBOLU VE KÖYLERİ    

- Otobüsle 1 Gece Konaklamalı Yerel Kültür ve Doğa Gezisi –

 

Profesyonel Rehber Tuba Haraçcı ile


Mimari dokusu ve tarihi evleriyle Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alan Safranbolu’ya adını veren ‘’Safran’’ bitkisi belki de dünyanın en pahalı bitkilerinden biridir! Bunda, yoğun emek gerektiren üretim süreci ve kısıtlı üretim alanının payı büyüktür. Öyle ki, bir işçi saatte yaklaşık 50-60 gr. safranı çiçekten ayırabilmektedir. Ortalama 120-180.000 çiçekten 5 kg. safran ve bundan da 1 kg. kuru ürün elde edilmektedir. Safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilmektedir. Farklı özellikleriyle boya, kozmetik ve ilaç sanayinin yanısıra gıda sanayinde de kullanılan safranın dünya üzerinde en büyük üreticisi ve ihracatçısı İran’dır. Tarih boyunca, 3500 yıllık geçmişe sahip olan safran uğruna pek çok savaş yapıldığı bilinmektedir. Ülkemizde ise Safran bitkisi Safranbolu’nun belirli birkaç köyünde ve sayılı üretici tarafından yaklaşık 9-10 dekarlık bir alanda yılda yalnızca 20-30 kilogram üretilebilmektedir. Sonbaharda mor renkli çiçekleri ile safran bitkisini tarlada ve toplandıktan sonra öbekler halinde göreceğimiz hasada katılmak, her çiçekte yalnızca 3 adet bulunan kırmızı iplikçikleri çiçekten ayırma işlemini izlemek, yöre mutfağının safranla lezzetlendirilmiş özel yemeklerini tatmak üzere Safranbolu ve köylerini gezeceğimiz neşeli bir haftasonu bizleri bekliyor!


SAFRAN HASADI, SAFRANBOLU VE KÖYLERİ    

- Otobüsle 1 Gece Konaklamalı Yerel Kültür ve Doğa Gezisi –

 

Profesyonel Rehber Tuba Haraçcı ile


Mimari dokusu ve tarihi evleriyle Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alan Safranbolu’ya adını veren ‘’Safran’’ bitkisi belki de dünyanın en pahalı bitkilerinden biridir! Bunda, yoğun emek gerektiren üretim süreci ve kısıtlı üretim alanının payı büyüktür. Öyle ki, bir işçi saatte yaklaşık 50-60 gr. safranı çiçekten ayırabilmektedir. Ortalama 120-180.000 çiçekten 5 kg. safran ve bundan da 1 kg. kuru ürün elde edilmektedir. Safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilmektedir. Farklı özellikleriyle boya, kozmetik ve ilaç sanayinin yanısıra gıda sanayinde de kullanılan safranın dünya üzerinde en büyük üreticisi ve ihracatçısı İran’dır. Tarih boyunca, 3500 yıllık geçmişe sahip olan safran uğruna pek çok savaş yapıldığı bilinmektedir. Ülkemizde ise Safran bitkisi Safranbolu’nun belirli birkaç köyünde ve sayılı üretici tarafından yaklaşık 9-10 dekarlık bir alanda yılda yalnızca 20-30 kilogram üretilebilmektedir. Sonbaharda mor renkli çiçekleri ile safran bitkisini tarlada ve toplandıktan sonra öbekler halinde göreceğimiz hasada katılmak, her çiçekte yalnızca 3 adet bulunan kırmızı iplikçikleri çiçekten ayırma işlemini izlemek, yöre mutfağının safranla lezzetlendirilmiş özel yemeklerini tatmak üzere Safranbolu ve köylerini gezeceğimiz neşeli bir haftasonu bizleri bekliyor!


İstanbul - Safranbolu ve Yörük Köyü
19 Ekim Cumartesi

Belirtilen saatlerde buluşma noktalarından hareketle ve güzergah üzerinde kısa çay-kahve molaları vererek keyifli bir yolculukla takribi 12:30 - 13:00 civarında Safranbolu’ya varıyoruz. Konak otelimize giriş yaparak odalarımıza yerleştikten sonra, aracımızla Safranbolu’ya yaklaşık 12 km. mesafedeki Yörük Köyü’ne gidiyoruz.

1997 yılında koruma altına alınarak turizme açılan Yörük Köyü, bazı kaynaklara göre 750 yıllık bir geçmişe sahiptir. Koruma alındıktan sonra kapsamlı bir restorasyon çalışması yürütülen köyde özgün lezzetleri ile bilinen yerel bir işletmede serbest öğle yemeğimizi alıyoruz.

Yemek sonrasında, köyün parke taşlı yollarından geçerek sokaklarını dolaşıyor, tipik mimarisi ile birbirinden güzel evlerini, Sipahiler Konağı, Köy Camisi ve Çamaşırhane’yi görüyoruz. Köyde vereceğimiz kısa serbest zaman / kahve molası sonrasında, meşhur Safranbolu lokumunun yapıldığı üretim tesislerini giderek safranlı lokumunun yapılışını izliyor ve yetkilerden bilgi alıyoruz. Burada arzu eden misafirlerimiz safranlı lokum ve diğer ürünlerden alışveriş yapabilirler.

Tur bitiminde otelimize dönerek kısa dinlenme molası veriyoruz.

Akşamüzeri saatlerinde konağın bahçesinde hafif müzik eşliğinde kızılcık şurubundan yapılmış aperatif ikramımızı yudumlayarak yorgunluğumuzu üzerimizden atıyor ve devamında, konak otelimizin sahibi ve aynı zamanda yemek araştırmacısı İbrahim Canbulat ve ekibinin Zerde Yapımı demosunu izleyerek, bu özel tatlının lezzetine varıyoruz.  

Akşam yemeğimizi aynı ekibin bizler için hazırladığı, eskiden bu topraklarda barınan bir Bizans devleti olan Paflagonya ve Safranbolu lezzetlerinden oluşan özel Safranlı Ziyafet Menüsü şeklinde fiyata dahil (içecekler hariç) olarak alıyoruz.

Yemek sonrası, arzu eden misafirlerimiz rehberimiz eşliğinde Safranbolu şehir merkezine yürüyüş yaparak, Taşev Sanat ve Şarap Evi ya da merkezde yer alan kahvehanede tatlı bir sohbetle Safranbolu sokaklarının gece nostaljisini yaşayabilirler…

 

Akşam yemeği ve konaklama Gülevi Konak Otel, Safranbolu’da.

http://www.gulevisafranbolu.com.tr/tr/home

Tokatlı Kanyonu & Cam Teras - Safran Hasadı & Keten Köyü - Safranbolu Şehir Turu - İstanbul
20 Ekim Pazar

Erken kahvaltı sonrasında, çıkış işlemlerimizi tamamlayarak valizlerimizi aracımıza yüklüyor ve yaklaşık 6 km. (15 dakika) mesafedeki Tokatlı Kanyonu’na hareket ediyoruz.

İncekaya Su Kemeri ve Cam Teras gezilerimizi yapıyor, kanyon ve vadinin fotoğraflarını alarak manzara karşısında keyifli dakikalar geçiriyoruz…

Ardından, turumuzun ana teması olan Safran Hasadı’na katılmak üzere yaklaşık 10-15 dakikalık bir yolculukla Keten Köyü’ne varıyoruz. Köy halkı ile birlikte dünyanın en pahalı ve nadide baharatlarından olan safranın hasadına tanıklık ederek, bilgi alarak, fotoğraflar çekiyoruz. Keten köyünde, köylülerin kendi üretimi çeşitli safran ve yerel ürünlerden alışveriş için yeterli serbest zamanımız olacaktır.

Öğlen saatlerinde Safranbolu merkeze dönerek, lezzeti ile bilinen bir lokantada serbest öğle yemeği molası veriyoruz…

Ardından, Hıdırlık Tepesi’nden şehir manzarasını izliyor ve rehberimiz eşliğinde Cinci Hoca Hanı ve Hamamı, Semerciler Çarşısı, Tabakhaneler, Demirciler Çarşısı, Manifaturacılar Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı, Yemeniciler Arastası, Kaymakamlar Evi Müzesi, Köprülü Camii ve Güneş Saati’ni göreceğimiz Safranbolu Şehir Turu’muzu yapıyoruz.  Tur bitiminde hafif atıştırmalık ve alışveriş için serbest zaman vererek, akşamüzeri Tarihi Yemeniciler Arasta Kahvesi’nde buluşuyor ve keyif kahvelerimizi içtikten sonra dönüş yolculuğumuz için aracımıza geçiyoruz.

Anılarımızda yer edecek buram buram safran kokusu, rengi ve lezzetleri ile unutulmaz bir haftasonu gezisini daha tamamlayarak, 18:00’de aracımızla buluşuyor ve İstanbul’a hareket ediyoruz. Güzergah üzerinde tatlı sohbetler ve molalar eşliğinde ve takribi 11:30 sularında İstanbul’a varışımızda yeni rotalarda buluşmak üzere grubumuzla vedalaşıyoruz.

Tuba HARAÇCI Profesyonel Rehber

Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Öğrenciliğinden itibaren hep keşfetmeyi, dünyayı, insanları ve farklı kültürleri tanımayı sevdi. Sevdikçe daha çok okudu. Okudukça daha çok seyahat etti.

Katıldığı seminerler ve aldığı özel eğitimlerden edindiği tecrübelerini profesyonel iş yaşamı haline getirdi. İnandı ki, seyahat etmek insanın yaşam damarlarından biridir.

 Tuba Haraçcı, Pablo Neruda’nın muhteşem dörtlüğü ışığında çalışma hayatına devam etmektedir.

 ‘’ Ağır ağır ölür,

  Yolculuğa çıkmayanlar,

  Okumayanlar,

  Müzik dinlemeyenler,

  Gönlünde incelik barındırmayanlar.’’

 1992’den itibaren, yeniliğe duyduğu aynı heyecan ve tutkuyla lisanslı olarak yurtiçi ve yurtdışı turlarda rehberlik yapmaya devam etmektedir. 

Buluşma : 


19 Ekim 2019, Cumartesi sabahı

07:00 İncirli Alfemo önü ( Eski Boyner Mağazası )

07:15 Mecidiyeköy Yapı Kredi Bankası önü ( Doğtaş Mobilya yanı)
07:30 Kadıköy Evlendirme Dairesi Otoparkı önü

Notlar :


  • Dönemsel olarak yapılan ve yoğun ilgi gören Safran Hasadı turumuza rezervasyon için gecikmemenizi öneririz.
  • Rezervasyon tur tutarının %30’u oranında ön ödeme (370 TL) ile gerçekleşir.
  • Acentemiz zorunlu durumlarda tur programında değişiklik yapabilir.

Tur Fiyatı : 


İki kişilik odada kişibaşı : 1240 TL

Single farkı : 140 TL

 

Fiyata Dahil Olanlar :                                                                                                                             

  • İstanbul-Safranbolu-İstanbul arasında gruba özel klimalı lüks araçla ulaşım ve park ücretleri
  • Safranbolu’da konak otelde 1 Gece YP konaklama (kahvaltı ve akşam yemeği dahil)
  • İlk akşamüzeri otelde, hafif müzik eşliğinde yöreye özgü kızılcık şurubundan aperatif ikramı ve yemek araştırmacısı İbrahim Canpulat ve ekibinin safranlı zerde yapım demo izletisi
  • Otelde grubumuza özel ‘Safranbolu Ziyafet Menüsü’ şeklinde akşam yemeği (içecekler hariç)
  • Safran Hasadı ve programda belirtilen tüm turlar, giriş ücretleri
  • Profesyonel rehberlik hizmeti
  • Zorunlu Seyahat Sigortası


Fiyata Dahil Olmayanlar :

  • Programda serbest olarak belirtilen yemekler
  • Molalarda ve dahil olan yemeklerde alınacak ekstralar ve içecekler
  • Kişisel harcamalar ve otel ekstraları

Otel Adı : Gülevi Safranbolu

Web Sitesi : http://www.gulevisafranbolu.com.tr/tr/home

Otel Türü : 3 yıldız

Otel Konumu : Safranbolu