MANSUR KARAKOÇ


MANSUR KARAKOÇ

Profesyonel Turist Rehberi,

IAU Gastronomi ve Mutfak San. Öğ. Görevlisi, Şarap ve Viski Meraklısı, Radyo Programcısı, Konuşmacı.

1963 yılında Ankara’da doğdu.

ODTÜ Fen Bilimleri Matematik bölümünde okuduktan sonra, Ankara Ü. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Ankara’da geçirdiği eğitim yıllarında müzik ve sahne sanatları ile ilgilendi; usta Erkan Yücel’in yönetimindeki Ankara Halk Tiyatrosu’nda birçok oyunda rol aldı.

1985 yılından itibaren kokartlı profesyonel rehber olarak İngilizce ve İtalyanca dillerinde rehberlik yapmaya başladı. Ağırlıklı olarak Türkiye’ye gelen yabancı misafirlere - Anadolu’nun her köşesinde - rehberlik yaptı. Ayrıca, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Hindistan, İran, Mısır, Fas gibi farklı coğrafyalarda Türk grupları ile rehberlik de yapmaktadır.

1994-97 yılları arasında Açık Radyo’da seyahat ve yemek kültürü üzerine ve 2004-06 yıllarında TRT’de popüler kültür ve teknoloji üzerine radyo programları yaptı. Basılı ve elektronik mecralarda farklı konularda özgün yazı, derleme ve çevirileri yayınlanan Karakoç, özel ilgi alanları üzerinde uzmanlaşmaya çalıştı. Sanat tarihinin yanı sıra, dinler tarihi; gastronomi, yeme–içme tarihi; şarap ve viski kültürü konularında uzmanlaşarak, gastronomi alanında tanınmış birçok farklı ülke ve bölgeye özel geziler tasarladı.

Yemek kültürü yanı sıra caz müziği, klasik müzik ve sahne sanatları üzerine dünyanın önemli festivallerine yapılan gezilerde rehberlik ve danışmanlık yapmaya devam eden Karakoç, son yıllarda, Türkiye’nin en önemli seyahat acentaları ve kurumsal şirketleri için özel olarak mutfak ve yemek kültürü gezileri tasarlayıp gerçekleştiriyor.

Gastro-kültürel turlar konseptini tasarlayan ve uygulayan Karakoç, coğrafya – tarih – yerel kültürler ile yeme içme kültürünün birlikte irdelendiği, yerel lezzetlerin ve mutfak geleneklerinin ön planda olduğu geziler tasarlamakta ve seçkin acentalar ile birlikte bu gezileri uygulamaktadır.

Son yıllarda İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde Öğretim Görevlisi olarak mutfak kültürü, uluslararası mutfaklar, şarap kültürü üzerine eğitim veren Karakoç; Antropoloji-inanç ve yemek kültürü ilişkileri, gastronomi tarihi ve içki kültürü üzerine özel eğitimler ve seminerler de veriyor.

MANSUR KARAKOÇ Turları
Whatsapp