Mimar Sinan Macerası
Çocuklarla Oyunlu Rotalar
Mimarlık Tarihçisi ve Çocuk Yazarı Muzaffer Özgüleş ve Profesyonel Rehber Hamit Teymur ile
“Mimar Sinan Macerası” kitabının yazarı Muzaffer Özgüleş ile Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü mimarının
izini sürmeye ne dersiniz?
Mimar Sinan Macerası
26 Ekim Cumartesi
Bir oyun tadında kurgulanan ve hem çocuklara hem de ebeveynlerine yönelik bu turda Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en ünlü yapılarında Sinan’ın hayatını adım adım öğrenecek, yapılarını ilgi çekici hikâyelerini dinleyerek gezecek ve bu sırada bir mimari şölene tanıklık edeceğiz. Mimar Sinan Macerası kitabındaki bilgisayar oyununun bir sonraki aşamasına geçmek için nasıl verilen bulmacalar yanıtlanıyorsa gezide de bunu yapacağız. Sinan’ın sırlarını öğrenmek için çocuklarla beraber aşamaları geçerek yolumuza devam edeceğiz.
Üç saat sürecek gezimiz Şehzade Camisi’nin avlusunda başlayacak. Gezimizin rotasını, bu sırada neler öğreneceğimizi ve bizi hangi bulmacaların beklediğini işte burada açıklayacağız. Gezimize başlamak için çocuklardan Sinan’ın hayatını değiştiren dağı, gölü ve nehri bulmalarını isteyeceğiz. Sinan’ın nerede doğup büyüdüğünü, mimar olmadan önce neler yaptığını ve onun Osmanlı İmparatorluğu’nun baş mimarlığına nasıl geldiğini de aynı yerde keşfedeceğiz. Ardından ilk bulmacamızı açıklayacağız. Yanıtı bulmak için Şehzade Camisi’ni önce avlusunda gezerek, sonra da içine girerek gözlerimizle tarayacağız. Ardından Şehzade Mehmet Türbesi’ne geçerek Sultan Süleyman’la Hürrem’in oğullarına duydukları sevginin yapıya dönüşmüş halini göreceğiz.
Şehzade Külliyesi’nden sonra Süleymaniye Külliyesi’ne giderken yolumuzun üzerinde olan ve
altından geçeceğimiz Valens (Bozdoğan) Su
Kemeri’ne de değineceğiz. Çünkü Sinan’ın İstanbul’daki en büyük yapısı olan
Kırkçeşme Su Yolları’ndan gelen suyun şehre ulaşmak için içinden geçtiği son su
kemeri işte bu!
Nihayet, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en görkemli yapısına ulaştığımızda aslında şehir içinde küçük bir şehir kurduğunu hep birlikte farkedeceğiz. Külliyeyi oluşturan aşhaneyi, hastaneyi, tabhaneyi, medreseleri, mektebi, hamamı ve türbeleri dışarıdan görüp ne için kullanıldıklarını öğreneceğiz…
Sonra, Süleymaniye Camisi’nin muhteşem Boğaz ve Haliç manzaralı avlusuna girip “İstanbul manzarasına mı baksak yoksa Süleymaniye’ye mi?” diye tereddüt ederken önce Süleymaniye’nin ilginç yapım hikâyesini Sinan’ın ağzından dinleyecek, ardından çocuklara son bulmacamızı soracağız. Yanıtı bulmak için caminin içine hep beraber girecek, yapının ayrıntılarını tek tek keşfedecek ve hedefimize adım adım yaklaşırken Sinan’ın kulağımıza fısıldadığı ipuçlarını kullanacağız.
Ve turumuzu, Mimar Sinan’ın Süleymaniye Külliyesi’nin güzel
bir köşesine yerleştirdiği kendi türbesini ziyaret ederek sonlandıracağız.
Çocuklara Mimar Sinan’la bu ilk tanışmalarından sonra büyük ustanın başka hangi
yapılarını keşfedebileceklerini anlatacak, onlara aileleriyle İstanbul’da ve
yakın çevresinde yapabilecekleri gezi önerileri sunacağız. Son olarak Muzaffer
Özgüleş çocuklar için “Mimar Sinan Macerası” kitabını imzalayacak ve Mimar
Sinan’ın türbesi önünde toplu bir fotoğraf çekilerek turumuzu tamamlayacağız.